En de volgende stap is….

Uitbreken! De vloer in het eerste gedeelte boven moest er uit zodat we de oude balken konden bekijken en vervangen waar nodig. We hadden immers al gemerkt dat er heel wat beweging op zat wanneer we hier over liepen, dus dit voorspelde niet veel goeds.

We dachten dat dit, na al het harde afbreek-werk, een klein werkje ging zijn, maar niets was minder waar. Dit gedeelte vloer bestond uit vele laagjes. Eerst linoleum, dan oude spaanplaat, massieve planchetten (hier en daar opgevuld met kleine stukken ijzer/tin,… om de gaten dicht te maken) en daaronder… terug hoopjes linoleum om de planchetten waterpas te krijgen. (Wat in die tijd wel goed gevonden was, aangezien ze veel minder hadden dan nu om mee te werken)

Uiteindelijk was dan toch de draagstructuur zichtbaar. Hier merkten we dat er oorspronkelijk geen bovenverdieping was, doordat het oude metselwerk van de dak gewelven er nog tussen zat. Aangezien dit stuk iets verhoogd moest worden, daar er een niveauverschil zat naar de rest van de woning kozen we ervoor om de nieuwe balken zwevend boven de oude structuur te plaatsen. Op deze manier kunnen we in een later stadium, wanneer we de benedenverdieping aanpakken, de oude structuur volledig wegnemen en wordt het plafond ook overal even hoog.

Hierboven sprak ik al over het opvullen van gaatjes met tin en andere metalen voorwerpen die toen voorhanden waren. Het werd ons snel duidelijk waarom dit gedaan werd, de gaten in de planchetten kwamen er niet zomaar, deze waren het gevolg van muizen die tussen de balken leefden, tijdens het uitbreken deden we dus ook wat minder aangename vondsten zoals restanten en veel (lees: heel veel) uitwerpselen van huismuizen. Maar dit hoort er bij wanneer je een oude hoeve verbouwt, niet?

Eenmaal de nieuwe balken lagen werd het tijd voor onze voorlopige wand op de benedenverdieping, deze wand zal ervoor zorgen dat het grootste deel van het stof wegblijft uit de woonruimtes en is ook handig om wat werkmateriaal achter te stockeren. Met andere woorden, onze werfzone was een feit! Hier komt ook de nieuwe trap naar de bovenverdieping, dus maakten we hier een trapgat en verdween de oude trap uit de keuken zodat deze veel ruimer werd!