De eerste tegenslag…

Zoals iedereen wel weet gaat het niet altijd even vlot in een verbouwing en gebeuren er zoiezo wel dingen die je niet verwacht had. Bij ons is dit dus niet anders…

Aangezien de winter er aankwam en de oude mazoutketel dringend aan vervanging toe was besloten we deze te vervangen naar een condensatieketel op gas. Omdat dit onze eerste keer was deden we dit met een zelfbouwpakket.

De condensatieketel zou komen op de plaats waar we later een garage zullen maken. Nu is dit echter enkel een afdak dus bouwden we daar een kleine voorlopige ruimte met veel isolatie zodat we deze daar toch reeds konden voorzien. Ook  liep er nog geen gas naar de woning dus moesten we dit ook zien te regelen. De gas-teller en aansluiting aan het gas kon echter pas gebeuren eens de koperen buizen binnen gelegd waren.

Onze eerste stap was dus deze buizen te leggen van waar de gas-teller zou komen te staan tot de plaats waar de ketel kwam zodat we onze ketel konden aansluiten. Allemaal goed te doen, was het niet dat onze oude mazoutketel plots de geest gaf. We zaten dus zonder verwarming…

Onze enige oplossing was, snel doorwerken zodat we zo rap mogelijk de nieuwe ketel in gebruik konden nemen, maar we hadden dit toch allemaal wat onderschat waardoor dit meer tijd in beslag nam dan we gedacht hadden.

Ondertussen was het november en zaten wij al iets meer dan een maand zonder verwarming… Het werd buiten ook een stuk kouder waardoor we het huis niet meer opgewarmd kregen met onze houtkachel. Ook de vele elektrische vuurtjes waren niet voldoende om ons huis opgewarmd te krijgen. Wij leefden dus, zoals ze het vroeger in de winter deden in 1 ruimte die we zo warm mogelijk probeerden te houden.

Daar kwam dan nog bij dat de koperen leiding eerst moest gekeurd worden alvorens de gas aangesloten kon worden. Door een misverstand gingen wij er van uit dat de firma waar we het bouwpakket aankochten deze keuring zou uitvoeren. Dit bleek uiteindelijk niet zo.

Je kan je al voorstellen dat wij absoluut niet blij waren en even met de handen in het haar zaten, zo een keurder moet je namelijk weken op voorhand boeken. en die hadden wij dus niet. Uiteindelijk na veel telefoontjes en via via, hebben we toch een keurder gevonden die kon langskomen en werd alles goedgekeurd.

Zoals ze zeggen, eind goed al goed, en tegen half december, ongeveer 2 maanden na onze verwarming uit viel, hadden we het na een hels avontuur weer lekker warm in huis!